Siguranta auto si importanta ei

 

Cand vine copilul pe lume suntem stresati sa cumparam cea mai buna scoica sau scaun auto pentru copil. Asta pana cand face 4, 5 ani si este lasat liber pe bancheta din spate, ca doar ‘nu mai e bebe’. Cel mult i se pune o perna sub fund ca sa vada mai bine pe geam.
Romania e prima in Europa, la numarul copiilor sub 14 ani morti in accidente rutiere!

 • 900 de copii morti in accidente auto in Romania in ultimii 5 ani!
 • 1954 de copii (Intre 0-12 ani) au fost implicati in accidente grave! Dintre care:
 • 60% erau liberi pe bancheta din spate
 • 25% aveau doar centura
 • 15% cu scaune auto copii

Toti ar fi avut o sansa la viata daca ar fi fost pusi in inaltatoare conform kilogramelor dar si inaltimii lor sau scaunelor auto corect montate!

Siguranta in masina este foarte importanta si trebuie tratata ca atare. Folosirea dispozitivelor potrivite ajuta la evitarea unei tragedii fie ca vorbim de calatorii pe distante scurte, fie pe distante lungi. Nu conteaza ca vorbim despre adulti sau desre copii, siguranta in masina trebuie sa fie primordiala.

 Alegerea unui scaun auto este o decizie importanta si trebuie luata in urma unei informari corecte asupra optiunilor existente pe piata.

Recomandarea noastra este sa achizitionati scaunul auto doar din surse sigure si sa va asigurati ca produsul este fabricat conform standardului ECE R44.03/ECE R44.04
Astazi iti vom explica diferenta dintre un scaun auto cu spatar inalt si un inaltator si cum proteja fiecare model copilul in timpul calatoriilor cu masina.
In primul rand este ilegal si periculos sa transportam copilul in masina fara un scaun auto deoarece legea din Romania impune folosirea unui scaun auto pana cand copilul atinge limita de inaltime de 135 cm.  Astfel vei avea nevoie de scaun auto pentru copil din prima zi de viata a micutului si pana cand acesta va ajunge la inaltimea de 135 cm (aproximativ 12 ani).

Scaunele auto se claseaza in functie de grupei caruia ii este destinat. Grupele scaunelor auto sunt: 

 • Grupa 0 pentru bebelusi de la 0 pana la 9 luni si/sau 0-10 kg
 • Grupa 0+ care este o grupa 0 extinsa cu 3 luni si 3 kg, adica pentru bebelusi de la 0 la 12 luni si/sau 0-13 kg.
 • Grupa 1 este destinata copiilor cu varsta intre 6 luni si 3-4 ani cu greutate intre 9 si 18 kg
 • Grupa 2 este destinata copiilor cu varste intre 3-8 ani cu greutate intre 15 si 25 kg
 • Grupa 3 este pentru copii cu varsta intre 6 si 12
 • ani cu greutate intre 22 si 36 kg

 In functie de cele 5 grupe pentru clasificarea scaunelor auto avem mai multe modele disponibile pe piata dar astazi ne vom axa pe grupele 2 si 3 deoarece suntem tentati sa consideram ca avem un copil suficient de mare si ca acesta poate sta pe bancheta masinii fara un scaun auto special pentru el. Aceasta practica este una periculoasa deoarece copilul nu este in siguranta in cazul unui accident putand fi aruncat prin masina sau afara din masina cauzand raniri grave sau chiar moartea copilului. 

Scaunul auto din grupa 2/3 este creat pentru a-i oferi copilului siguranta de care are nevoie in timpul calatoriei cu masina. La aceasta grupa aveti de ales intre un scaun auto cu spatar inalt sau un inaltator fara spatar.

 

Inaltatorul il va ajuta pe copil sa ajunga la o inaltime ideala pentru a folosi centura masinii in mod corect.

Pastrati obiceiul de a asigura copilul chiar si atunci cand va deplasati pe distante scurte.